Veiligheid geeft rust. Voor iedereen.
0
dwaalgedrag-1.jpg
dwaalgedrag-1.jpg
Nieuws

Facts & figures dwaalgedrag

19 oktober 2023

Facts & figures over dwaalgedrag

Patiënten met dementie krijgen tijdens het verloop van de ziekte vaak te maken met één of meerdere vormen van onbegrepen gedrag en gedragsveranderingen. Dit probleemgedrag bestaat uit een breed scala aan symptomen, waaronder tekenen van depressie, angst en apathie. Ook gedragsproblemen zoals agressie, motorische onrust, loopdrang, ontremming, roepen en psychotische stoornissen zoals wanen en hallucinaties komen veel voor.

Bij 7 op de 10 mensen met dementie komt in de loop van de ziekte ook dwaalgedrag voor. Dit kan zich zowel fysiek als mentaal uiten, en vormt een uitdaging voor zowel de betrokken persoon als hun familie en verzorgers. (Bron: Arena, "Omgaan met gedragsverandering")

Kenmerken van dwaalgedrag:

  1. Het lopen zonder duidelijke bestemming.
  2. Het zoeken naar een onbereikbare bestemming (zoals het zoeken naar een overleden ouder of partner).
  3. De cliënt raakt de weg kwijt en kan niet terugkeren naar het vertrekpunt. Vaak ontbreekt het besef dat hij of zij verdwaald is.
  4. Het lopen is overmatig, zonder doel.
  5. Het dwaalgedrag kan variëren van lopen in een rechte lijn tot een wirwarpatroon.
dwaalgedrag(1).jpg

Kenmerken van dwaalgedrag

Dwaalgedrag kan zich op verschillende manieren manifesteren:

  1. Het lopen zonder duidelijke bestemming.
  2. Het zoeken naar een onbereikbare bestemming (zoals het zoeken naar een overleden ouder of partner).
  3. De cliënt raakt de weg kwijt en kan niet terugkeren naar het vertrekpunt. Vaak ontbreekt het besef dat hij of zij verdwaald is.
  4. Het lopen is overmatig, zonder doel.
  5. Het dwaalgedrag kan variëren van lopen in een rechte lijn tot een wirwar-patroon.

Facts & figures dwaalgedrag

Wij hebben een aantal interessante cijfers en feiten verzameld over dementie en dwaalgedrag. Download onze infographic over dwaalgedrag en ontdek wat jij als zorgprofessional of mantelzorger kunt doen om hiermee om te gaan. In de infographic wordt verder uitgelegd wat dwaalgedrag precies is, welke kenmerken het heeft en er worden diverse voorbeelden gegeven van hoe dit gedrag zich manifesteert. Daarnaast reiken we handige hulpmiddelen aan die je kunt inzetten om de veiligheid van de cliënt te waarborgen.

Download infograpic dwaalgedrag
infographic-dwaalgedrag-dementie.jpg

Human Protection biedt verschillende hulpmiddelen om dwaalgedrag bij mensen met dementie te verminderen.

Dwaalgedrag kan risico’s met zich meebrengen, zoals vallen en letsel. Het is belangrijk voor zorgverleners en mantelzorgers om te weten hoe ze dit gedrag kunnen verminderen om de veiligheid van cliënten te waarborgen. Human Protection biedt verschillende hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen, zoals:

  • FeelSafe Go Tentbed: Dit tentbed biedt een veilige en afgebakende slaapomgeving voor cliënten die behoefte hebben aan geborgenheid, terwijl ze toch de vrijheid behouden om het bed zelf te openen.
  • FeelSafe Pro Tentbed: Een tentbed dat een veilige slaapomgeving biedt voor onrustige cliënten, waarbij de bewegingsvrijheid behouden blijft zonder het gebruik van mechanische fixatie.
  • Daza Halszender: Een persoonsalarmering die zorgverleners direct waarschuwt wanneer een cliënt een risicovolle situatie benadert.
  • Daza Optiscan: Een bewegingsdetectiesysteem dat waarschuwt wanneer een cliënt zich buiten de veilige zone begeeft, zodat zorgverleners snel kunnen ingrijpen.

Zintuiglijke stimulatie en afleiding zijn ook belangrijk om onrust te verminderen en dwaalgedrag te verlagen. Human Protection biedt hiervoor diverse hulpmiddelen, zoals:

  • Voelkussen BUD: Dit kussen stimuleert de tastzin en helpt cliënten te kalmeren door hen af te leiden van dwaalgedrag.
  • Kluskist: Deze kist biedt motorische en cognitieve activiteiten die cliënten helpen om zich te concentreren en af te leiden van onrustig gedrag.
  • Voelmof Linten & Kralen: Een hulpmiddel dat cliënten met onrustige handen een veilige manier biedt om bezig te blijven, waardoor dwaalgedrag wordt verminderd.
  • Qwiek.up: Dit projectiesysteem creëert rustgevende beelden en geluiden, die de zintuigen van de cliënt prikkelen en hen helpen om te ontspannen.

Een veilige slaapomgeving

Verstoorde slaap-waakritmes kunnen ook bijdragen aan dwaalgedrag, omdat mensen met dementie soms ’s nachts actief worden en gaan dwalen. Human Protection biedt diverse oplossingen, zoals alarmeringen en bewegingsmelders, die vroegtijdig signaleren wanneer iemand gaat dwalen. Daarnaast kunnen tent- of vloerbedden tijdens het slapen geborgenheid creëren, waardoor de onrust wordt verminderd en dwaalgedrag afneemt.

Bekijk het FeelSafe Go tentbed
valpreventie-feelsafe-go-tentbed(1).jpg

Vrijblijvend proberen?

Wil je zelf ervaren hoe deze oplossingen bijdragen aan de veiligheid van cliënten met dwaalgedrag? Vraag nu een gratis proefplaatsing aan voor een van onze producten zoals het FeelSafe Go Tentbed of neem contact met ons op voor meer informatie. Ontdek hoe deze hulpmiddelen kunnen helpen een veiligere omgeving te creëren in jouw zorginstelling.

Bekijk onze trainingen

Gerelateerde berichten

Benieuwd naar mogelijke oplossingen voor jouw situatie?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies. We helpen graag bij het vinden van een passende oplossing.

eva.jpg
Eva

Verkoop binnendienst