dwaalgedrag 1
dwaalgedrag 1
Nieuws

Facts & figures dwaalgedrag

19 oktober 2023

Facts & figures over dwaalgedrag

Patiënten met dementie krijgen tijdens het verloop van de ziekte veelal één of meer verschijnselen van onbegrepen gedrag en gedragsverandering. Dit probleemgedrag omvat een waaier van symptomen. Denk hierbij aan tekenen van depressie, angst en apathie, maar ook gedragsproblemen zoals agressie, motorische onrust, loopdrang, ontremming, roepen en psychotische stoornissen zoals wanen en hallucinaties.

7 op de 10 mensen heeft in de loop van de ziekte ook last van enige vorm van dwaalgedrag. Mensen kunnen verdwalen, zowel fysiek als mentaal. Dit kan zowel voor de betrokken persoon als de familie en verzorgers uitdagend zijn. (Studie Arena, “Omgaan met gedragsverandering”)

dwaalgedrag(1)

Kenmerken van dwaalgedrag

Dwaalgedrag kan zich op verschillende manieren uiten:

  1. Het lopen is zonder gerichte bestemming;
  2. De bestemming is onbereikbaar (zoals zoeken naar een al lang overleden ouder of partner);
  3. De persoon raakt de weg kwijt en kan niet meer bij het vertrekpunt komen. Vaak is hierbij het besef afwezig de weg kwijt te zijn;
  4. Het lopen is overmatig;
  5. Het lopen kan in een rechte lijn gaan of een wirwar-patroon volgen.

Facts & figures dwaalgedrag

Wij hebben een aantal interessante weetjes en cijfers onder elkaar gezet over dementie en dwaalgedrag. Download onze infographic over dwaalgedrag en ontdek wat jij als zorgprofessional of mantelzorger kunt doen. Hierin leggen we ook nogmaals uit wat dwaalgedrag is en welke kenmerken en voorbeelden er zijn van dwaalgedrag. We reiken hulpmiddelen aan die je in kunt zetten.

Download infograpic dwaalgedrag
infographic dwaalgedrag dementie

Human Protection biedt verschillende hulpmiddelen om dwaalgedrag bij mensen met dementie te verminderen.

Dwalen is niet zonder risico’s. Mensen kunnen vallen tijdens het lopen en daarbij letsel oplopen. Daarom is het belangrijk om te weten wat jij als zorgverlener of mantelzorger kunt doen om dwaalgedrag te verminderen om zo de risico’s op vallen of valletsel te verlagen.

Een veilige slaapomgeving

Een verstoord slaap-waakritme kan bijdragen aan dwaalgedrag, omdat mensen met dementie soms ’s nachts actief worden en gaan dwalen. Human Protection heeft allerlei oplossingen om patiënten veilig te laten slapen, variërend in mate van vrijheidsbeperking. Denk hierbij aan alarmeringen en bewegingsmelders die vroegtijdig signaleren wanneer iemand gaat dwalen. Maar ook een tent- of vloerbed kan ingezet worden tijdens het slapen. Een tentbed creëert geborgenheid waardoor onrust minder wordt.

Bekijk het FeelSafe Go tentbed
valpreventie feelsafe go tentbed(1)

Zinvolle dagbesteding

Mensen met dementie hebben hun leven lang bepaalde activiteiten uitgevoerd. Wanneer dat wegvalt levert dat onrustig gedrag op. Zinvolle dagbesteding biedt afleiding.

Human Protection beidt hiervoor verschillende mogelijkheden:

  1. Voelkussen: Veel ouderen hebben grote onrust in hun handen en vingers. Dit uit zich vaak in pluk- en grijpgedrag. Een voelkussen bied ontspanning en eenvoudige repetitieve activiteit.
  2. Kluskist: Dit product is bedoelt om verveling tegen te gaan. Het handgemaakte massief houten kistje heeft deurtjes die je kunt openen en sluiten met verschillende sluitingen. Je kunt kleine voorwerpen in het kistje plaatsen, bekijken of verwijderen door een ander deurtje.
dwaalgedrag voelkussen

Vrijblijvend proberen?

Ben je benieuwd naar een van onze oplossingen maar twijfel je of deze passen bij de situatie? Vraag dan geheel vrijblijvend een proef aan. Wij denken graag met je mee om zo de meest passende oplossing te testen. Tevens geven wij ook gratis trainingen op locatie voor een veilige inzet van onze oplossingen.

Bekijk onze trainingen

Gerelateerde berichten

Benieuwd naar mogelijke oplossingen voor jouw situatie?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies. We helpen graag bij het vinden van een passende oplossing.

eva
Eva

Verkoop binnendienst