veilige inzet tentbedden sfeer
veilige inzet tentbedden sfeer
Nieuws

Hoe zet je een tentbed veilig in?

13 juli 2023

Controle punten om te volgen bij de inzet van een tentbed.

De belangrijkste controlepunten bij de inzet van een tentbed

Het gebruik van een tentbed is niet zonder risico’s. Onjuist gebruik kan leiden tot onveilige situaties. Daarom is het bij de inzet van een tentbed noodzakelijk om altijd de volgende controlepunten door te nemen voordat je de patiënt alleen laat op zijn/haar kamer.

blog veilige inzet tentbed
  1. Ritsen en snelsluitingen. Test of alle ritsen makkelijk geopend en veilig gesloten kunnen worden, of er geen ruimtes of openingen zijn als er druk op de rits wordt toegepast. Test alle ritsen over de gehele lengte door op het paneel of op de tent naast de rits te duwen. Zo kun je controleren of ze goed zijn gesloten. Gebruik ALTIJD de treklipjes van de rits en maak de snelsluitingen op ALLE toegangspanelen vast.

  2. Matras. Het matras dient zich altijd in het volledig afgesloten matrascompartiment te bevinden. Plaats, in verband met verstikkingsgevaar, NOOIT een matras in de patiëntruimte. Alleen het Human Protection 5cm opdekmatras is toegestaan in de patiëntruimte.

  3. Hygiëne. Zorg dat de patiëntruimte schoon is en geen voorwerpen bevat die het risico op verwonding of verstikking kunnen vergroten.

  4. Ligvlakverstelling. Laat het ligvlak volledig horizontaal, zodat er geen ruimte ontstaat waar de patiënt in/achter kan kruipen of beklemd kan raken.

  5. Locatie. Plaats het tentbed zo dat de patiënt zichzelf niet kan afzetten tegen of verwonden aan muren, meubels of andere voorwerpen wanneer hij/zij zich in de tent bevindt. Houd een veilige marge aan van 30cm.

  6. Drainageopeningen. Zorg dat alle ritsen helemaal zijn gesloten als de openingen niet gebruikt worden. Controleer, wanneer je de openingen gebruikt voor bijvoorbeeld een infuus, of de doorstroming niet wordt belemmerd, maar sluit de rits wel zover mogelijk.

  7. Tent en gaas. Controleer of er geen sprake is van slijtage, gaten of dunne plekken in de nylon panelen of het gaas. Controleer of de tent op de juiste wijze aan het frame van het onderstel is bevestigd en dat het metalen frame volledig is beschermd door de schuimrollen. Een kapotte of beschadigde tent is niet veilig en mag NIET worden ingezet.

  8. Hoogte en bediening van het bed. Zorg dat het bed zich in de laagste positie bevindt. Laat de bediening van het bed NOOIT achter in de patiëntruimte.

  9. Remmen. Zorg dat het bed geremd staat wanneer je het bed net verrijdt.

Gratis trainingen

Om een veilige inzet van een tentbed te waarborgen geven wij gratis trainingen Lees hier meer over de training “Veilig Slapen” en meldt je aan. Onze clinical trainer zal vervolgens contact met je opnemen om een afspraak te maken.

Gerelateerde berichten

Benieuwd naar mogelijke oplossingen voor jouw situatie?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies. We helpen graag bij het vinden van een passende oplossing.

eva
Eva

Verkoop binnendienst