wasserij
wasserij
Nieuws

Reinigingsproces Human Protection

05 mei 2023

Een aanzienlijk deel van de ziekenhuizen en instellingen maakt gebruik van onze tentbedden. Hygiëne is daarbij van grote betekenis. Ontdek hier meer over onze wasprocedure, een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening.

Reinigingseisen

Voor de hygiëne en infectiepreventie-aspecten van de diverse processen hanteren wij de van toepassing zijnde normen en richtlijnen, te weten de WIP-richtlijn linnengoed, WIP-richtlijn bedden en toebehoren, EN-ISO 14065:2016 en EN-ISO 9001:2015.

Uitgangspunt is dat processen zodanig ingericht zijn dat bedden en toebehoren (zoals matrassen en tenten) geen besmettingsrisico vormen voor patiënten of voor medewerkers. Dit wordt regelmatig gecontroleerd door een externe, onafhankelijke partij.

Onze reiniging

Het reinigingsproces is een kritiek proces waar Human Protection uiterst zorgvuldig mee omgaat. Voor onze tentbedden hebben wij een dedicated wasserij ingericht.
De samenstelling van het wasmiddel vormt de basis van onze chemische reiniging. Maar andere zaken zijn minstens net zo belangrijk, zoals de capaciteit van de wasmachine, de hoeveelheid water, de inwerktijd, het aantal omwentelingen en omwentelingssnelheid, het centrifugeprogramma, programmaduur etc. Deze mix van aspecten is samen met experts uitgedokterd. Ons wasproces verloopt altijd volgens vaste protocollen en zorgt voor een adequate afdoding van micro-organismen. Tevens borgt het de kwaliteit en levensduur van de tent.


In onze wasserij worden alle te reinigen producten behandeld als waren deze besmet zijn. Hierdoor vormt een bed dat niet of te laat wordt aangemerkt als besmet, geen risico voor een volgend ziekenhuis of patiënt.

BESMET-BED-PROCEDURE

Wanneer een bed door het ziekenhuis bij Human Protection wordt aangemeld als zijnde ‘besmet’ of ‘mogelijk besmet’, dan halen wij dit bed binnen 4 uur op en volgen onze medewerkers de besmet-bed-procedure. In dat geval dragen onze medewerkers beschermende kleding (schort, handschoenen en mondkapje) wanneer zij het bed ophalen. Op locatie worden het matras en onderstel gereinigd volgens WIP-richtlijnen. Dit betekent dat het matras en onderstel handmatig worden schoongemaakt met een CTGB-goedgekeurd desinfecterend middel voordat het bed wordt afgevoerd. Na reiniging van onderstel en matras worden de tent (in afgesloten zak), matras (in een matrashoes) en onderstel afgevoerd naar onze wasserij. De tent wordt volgens onze normale procedure gewassen, welke zorgt voor een adequate afdoding van micro-organismen. Het onderstel en matras ondergaan ook in onze wasserij nogmaals de gebruikelijke wasprocedure.

Controle

Ons proces is in samenwerking met Nelson Infectiepreventie Consultancy (J. Nelson-Melching, geregistreerd deskundige infectiepreventie, VHIG registratienummer 24506) ingericht en wordt periodiek getoetst. Intern worden de resultaten van het reinigingsproces periodiek beoordeeld middels microbiologische controles op producten, vervoersmiddelen en de omgeving van de wasserij en middels interne proces-audits. Daarnaast worden periodiek externe procesaudits uitgevoerd door een deskundige infectiepreventie en onze certificerende instelling in het kader van onze EN-ISO 13485 certificering. Zo borgen wij een optimale kwaliteit van onze reinigingsprocessen ter bescherming van patiënten en medewerkers.

Technische details reiniging

Er vinden zowel kwaliteitscontroles als microbiologische controles plaats van producten, vervoersmiddelen en omgeving wasserij. De normen die gehanteerd worden zijn: Type T ≤,48 kve/rodac, Type E <1 kve/rodac en Type S <1kve/rodac. Deze normen zijn vastgesteld op basis van de landelijke norm (WIP-richtlijn) voor linnengoed. Het linnengoed voldoet, direct na het wasproces, aan de volgende eindparameter voor microbiologische kwaliteit: het totale kiemgetal mag maximaal 2 kolonievormende eenheden (KVE) per cm2 zijn en er mogen geen Enterobacteriaceae en Staphylococcus aureus aantoonbaar zijn. Dit wordt periodiek gecontroleerd, zowel intern als extern.

Human Protection heeft veiligheid hoog in het vaandel en stelt alles in het werk om besmettingsrisico’s uit te sluiten.

update: oktober 2023

Registratie

In lijn met de Medical Device Regulation (MDR), waarin ketenverantwoordelijkheid een belangrijk onderdeel vormt, wordt alles rondom onze tentbedden geregistreerd: bij wie deze is ingezet (van onze eigen huurvloot) en hoe lang, eventuele besmettingen, iedere wassing en elke reparatie. Van klanten met eigendomstenten die onze full servicedienstverlening afnemen registreren wij eveneens de wassingen, eventuele besmettingen en reparaties. Hiermee hebben wij te allen tijde de volledige traceerbaarheid geborgd. Onze klanten kunnen deze gegevens opvragen ten behoeve van hun managementrapportage.

Gerelateerde berichten

Benieuwd naar mogelijke oplossingen voor jouw situatie?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies. We helpen graag bij het vinden van een passende oplossing.

eva
Eva

Verkoop binnendienst