Wetenschappelijke onderzoeken onrust ouderen met dementie - Human Protection
16499
post-template-default,single,single-post,postid-16499,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Wetenschappelijke onderzoeken onrust ouderen met dementie

Human Protection

Wetenschappelijke onderzoeken onrust ouderen met dementie

Ruimte verkleining zorgt voor rust bij ouderen met dementie

 

“Patiënten met dementie hebben bijna allemaal één of meer symptomen van probleemgedrag” (P.W.Molleman, 2015).

Dit probleemgedrag uit zich in vele vormen die onrust kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan fysieke agressie, dwalen of roepgedrag. Het terugdringen van onrust en risicosituaties in de zorg is de missie van Human Protection.

Onderzoek van Drs. P.W. Molleman toont aan waarom het verkleinen van de ruimte onrust kan terugdringen bij bewoners met dementie.

“Bij patiënten met dementie is de pariëtale cortex aangetast, waardoor er problemen ontstaan in de ruimtelijke perceptie en de ruimtebeleving vermindert” (P.W.Molleman, 2015).

Ruimtes lijken voor ouderen met dementie zeer onoverzichtelijk. Dit kan angst en onrust veroorzaken. Door de ruimte af te bakenen door middel van een tentbed of bedtent wordt de perceptuele ruimte verkleind. Bewoners voelen zich hierdoor meer geborgen.

“De genoemde symptomen van verstoorde perceptie en hechtingsgedrag komen gelijktijdig voor bij patiënten met dubbelproblematiek en verklaren mogelijk de positieve effecten van het tentbed” (P.W.Molleman, 2015).

De FeelSafe Go bedtent

Uiteraard is een tentbed nog steeds een zware vrijheidsbeperkende interventie die weloverwogen en niet langer dan nodig ingezet dient te worden.

De visie van Human Protection is om de minst beperkende interventie het meeste in te zetten. Daarom heeft Human Protection de FeelSafe Go ontwikkeld. Een bedtent zonder vrijheidsbeperking, omdat hij niet afgesloten kan worden. De bedtent is hiermee een ideale oplossing voor mensen die behoefte hebben aan een overzichtelijke en afgebakende ruimte met minder prikkels van buitenaf.

Een gratis proefplaatsing is mogelijk met de FeelSafe Go. Dit biedt de mogelijkheid vrijblijvend de bedtent te leren kennen en ervaren.

FeelSafe Go

FeelSafe Go

 

Omgeving en oriëntatie van de mens

 

“Mensen met dementie die in positieve, stimulerende leefomgevingen wonen, voelen zich beter en vertonen minder gedrag dat als problematisch wordt ervaren” (Dementie beleven, A. van der Plaats, 2011).

Een heldere voorstelling van de omgeving vormt een belangrijke ondersteuning bij het vinden van de weg voor mensen met geheugenproblematiek.

Kamerherkenning, onnodige ruimtes camoufleren en “beleefplekken” creëren voor mensen met geheugenproblematiek, zorgt voor een gevoel van veiligheid in de leefomgeving van bewoners.

Human Protection biedt een unieke vorm van afleiding in de vorm van interactieve pop-up beleefplekken. Deze plekken bieden in de dagelijkse routine van de bewoner met geheugenproblematiek een plek van veiligheid, herkenning en rust.

De verschillende beleefplekken zijn eenvoudig op te bouwen. Ze kunnen op elke gewenste plek binnen de zorginstelling worden geplaatst.

Hele positieve ervaringen zijn opgedaan met het inrichten van interactieve, pop-up beleefplekken in verpleeghuizen. Pop-up beleefplekken zijn plekken waar vooral wat te beleven valt. Denk aan een ouderwetse treincoupe, een ouderwetse keuken en een bioscoop. Of een schuur met verantwoorde gereedschappen die uitnodigen tot klussen en bijvoorbeeld het werken met planten.

Pop-up beleefplek trein

Pop-up beleefplek trein

 

Meer weten over bovenstaande onderzoeken of producten? Neem dan contact met ons op via +31 (0)13-536 38 07 of via info@humanprotection.nl

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.